Terug naar het overzicht

Certificering Jeugdbescherming (WS JBJR en DJGB) gestart tussen mei en 1 oktober 2018

 • Duur 3
 • Kosten €150,00
 • Registerpunten Geen punten

Certificering nieuwe jeugdzorgwerkers
gestart tussen 1 mei en 1 oktober 2018


Een belangrijk bericht over certificeren
Als je tussen 1 mei en 1 oktober bent gestart, verandert voor jou de certificering. Misschien denk je  ‘Ai, ik heb me net ingeschreven voor een certificeringsgesprek met twee collega’s op een locatie bij ons in de buurt!’. Dat kan even lastig zijn, inderdaad. Laat het ons uitleggen.
Het leertraject voor nieuwe jeugdzorgwerkers is vanaf oktober 2018 flink veranderd. Eén van de veranderingen is de certificering. We vinden dit een betere manier van certificeren. We willen daarom collega’s die zijn gestart vanaf mei 2018, ook op deze manier certificeren.

Certificering voor de groepen tussen 1 mei en 1 oktober 2018
Is het meer werk? Nee, dat valt wel mee. Het grote verschil is dat de nieuwe manier van certificeren uit twee onderdelen bestaat.  (1) Een portfolio met praktijkstukken én (2) een certificeringsbijeenkomst van een dag met ongeveer 12 tot 16 collega’s. Dus geen gesprek in een kleine groep met drie collega’s, maar een bijeenkomst van een dag met meer collega’s tegelijk én een feestelijke afsluiting.

Het portfolio bestaat uit werkdocumenten
Je laat in het portfolio zien dat je werkt volgens de methode en binnen het juridisch kader van de GI. In het portfolio verzamel je documenten die je al in de praktijk hebt gemaakt. Op de twee feedbackrondes na (zie punt 8 en 9), heb je er geen extra werk aan. Het portfolio lever je op papier in en mail je uiterlijk 3 weken voor de bijeenkomst naar opleidingen@wsg.nu

 1. Een Plan van aanpak/Gezinsplan
 2. Een Verzoek verlenging OTS
 3. Een voorbeeld van ‘3 Huizen’
 4. Een Contactjournaal of gespreksverslag
 5. Een ingevuld CB-format
 6. Een veiligheidslijst met conclusie
 7. Een voorbeeld van hoe je met het netwerk afspraken hebt gemaakt over veiligheid
 8. Feedback van een collega over je optreden ter zitting (je krijgt een formulier)
 9. Feedback van jouw mentor en/of collega (ook hiervoor krijg je een formulier)
 10. Certificaten van de verplichte e-modules en trainingen (te uploaden via jeugdzorgleertonline.nl)

De certificeringsbijeenkomst
Tijdens deze bijeenkomst geef je een presentatie van ongeveer 10 minuten. Daarna is er een vragenronde over je presentatie. In de presentatie laat je het volgende zien:

 • Een videofragment (5 à 7 minuten) waarin je laat zien hoe je oplossingsgericht in gesprek bent met ouders en kinderen. Je vertelt aan de hand van dit fragment hoe je regie neemt als het gaat over de veiligheid van het kind.

De beoordeling
De certificering is een beoordeling van je portfolio én de presentatie. Als beide onderdelen goed zijn, ben je gecertificeerd. Is de beoordeling van één of beide onderdelen nog niet voldoende, dan krijg je de gelegenheid om aanvullende documenten of verslagen in te leveren voor een 2e certificeringsbijeenkomst. Uiteraard krijg je heldere feedback, zodat je weet hoe je het de tweede keer wel kunt halen.

Schrijf je meteen in voor een certificeringsbijeenkomst
Als je je nog niet had ingeschreven voor een gesprek, dan komt dat goed uit. Je kunt je direct inschrijven voor één van de nieuwe certificeringsbijeenkomsten. Op de manier zoals je dat gewend bent, via jeugdzorgleert.nl. Had je je wel al ingeschreven, dan krijg je binnenkort een mail met het bericht dat deze bijeenkomst niet doorgaat. De nieuwe certificeringsbijeenkomsten plannen we overigens zoveel mogelijk op dezelfde data als de gesprekken die nu komen te vervallen.

Vragen over deze nieuwe opzet:

 • vragen over de planning: Viva Tseng, opleidingen Expertisecentrum (vtseng@wsg.nu
 • vragen over het besluit rondom deze wijziging: Marjan Besemer (mbesemer@wsg.nu
 • vragen over de inhoud van je portfolio: Mirjam Fleur (m.fleur@djgb.nl)
 • vragen over het certificeren binnen de termijn van 10 maanden: je leidinggevende.

zie document

Programma's

Hieronder ziet u de programma's waarvoor u zich kunt aanmelden.

Vragen?

Neem contact op met Expertisecentrum William Schrikker.


 • Data
  Locatie
  • Expertisecentrum William Schrikker
 • Data
  Locatie
  • Nader te bepalen