Feiten in de keten is een training over hoe je feiten verzamelt, analyseert en conclusies trekt en opschrijft in rapportages en dossiers. En hoe je dit doet in goede samenwerking met ouders en kinderen, zodat hun stem gehoord wordt.
Wanneer ouders en kinderen te maken krijgen met Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming of een Gecertificeerde Instelling grijpt dat diep in. Bij de uitvoering van de werkzaamheden door Jeugd-en gezinsprofessionals is het dan ook van het allergrootste belang om kwalitatief goed feitenonderzoek te doen en dit beknopt en begrijpelijk vast te leggen. Bovendien is het belangrijk om ouders en kinderen respectvol te bejegenen en hun stem te laten horen.
De kern van de scholing is een gedeelde visie op (het belang van goed) feitenonderzoek, navolgbare besluitvorming en begrijpelijk rapporteren. Dit vormt een gezamenlijke basis van informatie en uitgangspunten waarop deelnemers van deze verschillende organisaties met en van elkaar leren én reflecteren.
Jeugd en gezinsprofessionals van Veilig Thuis, Raad voor de Kinderbescherming en Gecertificeerde Instellingen.
Vooraf doorloop je op het leerplatform informatie die je nodig hebt voor deze training.
De zelfstudie bestaat uit filmpjes, e-learnings en tekst. Het kost ongeveer 4 uur.
Na de bijeenkomst schrijf je een rapport of plan van aanpak aan de hand van de theorie van de training. Je neemt deze mee naar de (online) reflectiebijeenkomst.
Tip:
De training is ontworpen om uitwisseling en reflectie tussen verschillende ketenpartners te organiseren. Het werkt dus het best wanneer de deelnemersgroep uit medewerkers van verschillende partijen bestaat (Veilig thuis, Raad voor de Kinderbescherming, Gecertificeerde instellingen, wijkteams).
Als je deze training wilt volgen met (een aantal) collega's uit jouw team, neem dan contact op met ketenpartners in jouw regio en vraag of zij ook ieder 3 à 4 mensen willen leveren. Meld je dan bij info@jeugdzorgleert.nl en vraag om een uitvoering van de training in jouw werkgebied. Werkers uit jouw team en van je ketenpartners kunnen dan inschrijven voor deze specifieke training.