Kindermishandeling: alles over

Stel je voor: je bent in gesprek met Sander, 10 jaar. Hij vertelt dat Henk, de ex-vriend van moeder, gisteren in huis was en dat het helemaal mis ging. Henk wilde in een boze bui de Playstation van Sander kapot gooien, maar Sander sprong ertussen. Hierop pakte Henk hem hard bij zijn arm en toen Sander tegenstribbelde heeft Henk hem ook gebeten.
Sander vertelt dat hij heel erg bang is en niet weet wat hij nu moet doen. Sander zegt tegen jou: "Je mag dit echt niet tegen mijn moeder zeggen hoor! Als Henk erachter komt doet hij mama pijn. Beloof je dat je niets zegt?"

Soms vertelt een kind van alles aan je en weet je dat je met die informatie iets moet doen.
En dan, aan het eind van het gesprek, zegt het kind dat je het aan niemand mag vertellen. En al helemaal niet aan zijn ouders!
Je bent in tweestrijd: hoe kom je verder als je het verhaal niet mag delen? En als je het wel deelt, beschaam je dan niet het vertrouwen, dat je juist zo zorgvuldig had opgebouwd? 

Tijdens de training ‘Kindermishandeling: alles over’ leer je onder andere hoe je met deze lastige situaties omgaat.

Kinderen hebben het recht om op te groeien in een veilige en liefdevolle omgeving. Maar helaas komt kindermishandeling nog te vaak voor, en het aanpakken ervan is van cruciaal belang.
Wil jij een verschil maken in het leven van kinderen? Dan is de training 'Kindermishandeling, alles over' de sleutel tot het vergroten van jouw impact!

Wat komt er aan bod?

1. Meldcode in de praktijk: Leer hoe je effectief de meldcode hanteert om signalen van kindermishandeling te herkennen en welke stappen je kunt nemen om passende hulp in te schakelen

2. In gesprek met ouders: ontwikkel vaardigheden om op een respectvolle en empatische manier met ouders te praten over zorgen over kindermishandeling

3. Communicatie met kinderen: Krijg inzicht in sensitieve benadering van kinderen die mogelijk slachtoffer zijn van mishandeling. Leer hoe je de juiste vragen stelt zodat ze hun ervaringen durven delen

4. Geheimhouding en vertrouwelijkheid: Leer omgaan met situaties waarin het kind vraagt om geheimdhouding en ontwikkel strategieën om het kind te ondersteunen zonder de veiligheid uit het oog te verliezen

 

Ken je de vormen en gevolgen van kindermishandeling

  • Ken je de risico- en beschermende factoren
  • Ken je de meldcode
  • Kun je in gesprek met kinderen over kindermishandeling
  • Kun je in gesprek met ouders over kindermishandeling
  • Weet je hoe je kunt reageren als het kind om geheimhouding vraagt

 

De training 'Kindermishandeling, alles over' is geschikt voor professionals die werken met kinderen in gezinssituaties, zoals jeugbeschemers, wijkteammedewerkers, pleegzorgmedewerkers, gezinshuisouders en leerkrachten.

Onze training biedt een perfecte mix van online zelfstudie en een intensieve trainingsdag.

Online zelfstudie

Duik in de online modules op je eigen tempo. Ontdek de meldcode, verschillende vormen van kindermishandeling en leer alles over risico en beschermende factoren.
Ons leerplatform geeft je inzicht en kennis die je voorbereiden op de trainingsdag.

Trainingsdag

Laat de online kennis tot leven komen tijdens onze ééndaagse training. Onder begeleiding van experts ga je aan de slag met dilemma's, leer je effectief reageren op kindermishandeling en ontwikkel je vaardigheden voor het gesprek met kinderen en ouders.
Een dag waarop je niet alleen leert, maar ook wordt aangezet tot actie!

Inschrijven

Wil jij je inschrijven voor deze opleiding? Log hier in. Ben je nieuw bij Jeugdzorgleert? Registreer je dan hier.

Praktische informatie

Duur
1 dag

SKJ punten
7,5

Accreditatienummer
SKJ215578

Kosten
€ 405,-