Gespreksleider spiegelbijeenkomsten

Tijdens een spiegelbijeenkomst leren professionals van de ervaringen van hun patiënten/cliënten/inwoners/leerlingen. Keer op keer blijkt deze methode zeer indrukwekkend, motiverend en effectief. Dat komt omdat de professionals de ervaringen uit eerste hand horen én omdat ze al hun aandacht kunnen richten op het luisteren. Tijdens de tweedaagse training leer je op een professionele manier spiegelbijeenkomsten te organiseren en begeleiden.

We leren je technieken om explorerend vragen te stellen, hoe je de juiste cliënten aan tafel krijgt én hoe jouw organisatie deze waardevolle feedback kan gebruiken om zichzelf te verbeteren. Ook ervaar je tijdens deze training hoe het is om als toehoorder feedback te krijgen.

Samen met 4-6 collega’s nemen we je mee in de technieken en vaardigheden om een spiegelbijeenkomst te leiden. Theorie en praktijk wisselen elkaar af. Tijdens de oefeningen simuleren we verschillende situaties die zich voor kunnen doen en leer je hoe je de ervaringen en kritiek van de deelnemers goed uitvraagt en ruimte geeft aan hun emoties.

  • Weet jij hoe je jouw invloed gericht kunt inzetten. Je kunt ervoor zorgen dat cliënten zich gehoord en begrepen voelen. En dat de organisatie zinvolle feedback krijgt.
  • Kun je de techniek van explorerend vragen stellen toepassen.
  • Weet je hoe je omgaat met emoties en hoe je de regie houdt. Ook gaan we concreet aan de slag met elkaar en oefenen we als gespreksleider in verschillende situaties.
  • Weet je uit welke stappen het organiseren van een spiegeltraject bestaat en kun je de organisatie hierin begeleiden.
  • Heb je geoefend met lastige situaties die je kunt tegenkomen bij de voorbespreking, spiegelbijeenkomst en nabespreking.

 

Mensen werkzaam in het sociaal domein.

De training wordt gegeven door Loes ter Horst of Annemiek Nieuwstraten van De Xpeditie. Voor professionals in de jeugdzorg is de training geaccrediteerd door de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). Voorafgaand aan de training ontvang je een beknopte handleiding. Het is handig om die voor de start van de training gelezen te hebben. Tussen de twee trainingsdagen door is er een (online) oefenopdracht die zelfstandig in groepsverband wordt uitgevoerd.

Inschrijven

Wil jij je inschrijven voor deze opleiding? Log hier in. Ben je nieuw bij Jeugdzorgleert? Registreer je dan hier.

Praktische informatie

Duur
2 dagen

SKJ punten
14,5

Accreditatienummer
SKJ212810 (de Xpedtie)

Kosten
€ 925,-