Diagnostiek van gehechtheidsproblemen bij kinderen en jeugdigen met een verstandelijke beperking - voor gedragswetenschappers

Hoe signaleer je een verstoorde gehechtheid bij ouders en kinderen met een verstandelijke beperking? In deze cursus leer je om risicofactoren en beschermende factoren m.b.t. gehechtheidsrelaties te herkennen. Hoe zorg je als gedragswetenschapper dat de jeugdzorgwerker de juiste informatie ophaalt om te kunnen screenen op gehechtheid bij onze LVB-doelgroep? Welke onderzoeksvragen stel je op basis van vermoedens van verstoorde gehechtheid, en wat betekent dat voor de praktijk en je adviezen voor een vervolg/behandeling?

Het diagnosticeren van verstoorde gehechtheid vraagt om het leren signaleren van het verstoorde gehechtheidsgedrag. De best practice van Dekker-van der Sande en Janssen (2010) voor het diagnosticeren van gehechtheidsproblemen bij kinderen/jongeren met een visuele en/of verstandelijke beperking is een belangrijke richtlijn hiervoor. De cursus staat uitgebreid stil bij het gebruik van de Lijst Signalen van Verstoord Gehechtheidsgedrag, ontwikkeld door Boris en Zeanah (2005) en het volgen van het stappenplan zoals beschreven door Dekker-van der Sande en Janssen (2010). Hiermee kan gescreend worden of er signalen zijn van verstoorde gehechtheidsgedrag en kan advies worden gegeven m.b.t. vervolgdiagnostiek en/of behandeling. Dit stappenplan is gedeeltelijk overgenomen in de Richtlijn Problematische Gehechtheid voor de Jeugdzorg (2014).

De training is op maat gemaakt voor gedragsdeskundigen van GI's met input van gedragswetenschappers van William Schrikker Jeugdbescherming en Jeugdreclassering.

  • Je verwerft kennis over gehechtheidstheorie en stappenplan, Lijst Signalen van Verstoord Gehechtheidsgedrag (LSVG: afname en scoring) en ontwikkelingsanamnese verstoorde gehechtheid.
  • Tevens maak je kennis met het Clinical Observation of Attachment (COA), het Disturbances of Attachment Interview (DAI) en Story Stem.
  • Tot slot leer je deze kennis toepassen in praktijksituaties aan de hand waarvan je begeleidings- of behandeladvies kunt geven.

Gedragswetenschappers en gedragsdeskundigen van GI's

De training wordt verzorgd door trainers van Rino Groep.

Accreditatie is in aanvraag. Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Inschrijven

Wil jij je inschrijven voor deze opleiding? Log hier in. Ben je nieuw bij Jeugdzorgleert? Registreer je dan hier.

Praktische informatie

Duur
2 dagen

SKJ punten
geen

Accreditatienummer
In aanvraag

Kosten
€ 1.000,-

Wij maken gebruik van cookies
Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt. Zo kunnen we steeds verbeteren.
Survey sluiten
Vragenlijst
Wil je kort de tijd nemen om 3 korte vragen te beantwoorden?